Rase

Hovawart, sportivul cu suflet de copil (II)

Câine de pază şi de protecţie
Este un excelent paznic. Deţine instinctul de protecţie. Astfel, el va urmări necunoscuţii care încearcă să pătrundă în casă, căutând să-i oprească. În schimb, îi va lăsa să intre fără probleme pe vizitatorii cunoscuţi familiei.

Câine utilitar
Este un polivalent, având toate calităţile pentru a primi o educaţie aprofundată şi variată. În fapt, el este muncitor, inteligent, înţelege repede ce i se cere. Este uşor de educat. Dar nu este un robot, de fapt el se supune în mod voluntar stăpânului.

Hovavart poate practica diverse sporturi canine. Poate, de asemenea, să fie folosit de către profesionişti drept câine de pază, salvare, în căutarea drogurilor şi a persoanelor dispărute, drept câine ghid pentru nevăzători etc.

Puii Hovawart
Un căţel Hovawart este plin de viaţă, deci, este turbulent. Hovawart rămâne ,,copil” mult timp. El nu se maturizează până la vârsta de doi ani, uneori chiar până la trei ani.

Pentru ca acest câine să fie un excelent companion, el are nevoie de un stăpân ,,adevărat conducător de haită”, care să îl educe cu fermitate (asta din cauza temperamentului său încăpăţânat), coerenţă, dar şi cu blândeţe (asta din cauza sensibilităţii sale), totul conducând la o relaţie de încredere cu stăpânl.

Standard: grupa a II-a FCI (nr. 190)
Aspect general: Rasă de talie mare, este mai mult lung decât înalt.

Comportament: Se află permanent în alertă, dar nu este niciodată agresiv fără motiv. Este calm, afectuos cu stăpânul şi blând cu copiii. Viguros şi puternic, este un mare iubitor al întotului, fiind și un alergător şi un săritor excelent. Posedă un simţ olfactiv foarte ascuţit.

Dresajul acestui câine trebuie să fie ferm şi efectuat cu răbdare. Latră rareori, dar atunci când se întâmplă, lă-tratul său este tare, profund şi rezonant. Îşi atinge maturitatea la vârsta de doi ani. Are nevoie de exerciţii şi de spaţiu în care să alerge.

Cap: puternic, cu frunte lată şi arcuită. Stop pronunţat, bot lung, buze negre.
Ochi: de formă ovală şi închişi la culoare.
Urechi: triunghiulare, atârnate şi lipite de cap.
Corp: musculos, fluid, gât puternic. Nu prezintă salbă; piept lat, adânc, crupă uşor înclinată, spate drept, solid.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Rase

Hovawart, sportivul cu suflet de copil (I)

Originile
Hovawart era la origine un câine de pază cunoscut sub numele de ,,hofwart” de la ,,hova” (hof) care înseamnă “fermă” şi “wart” care înseamnă “gardian”. Dar el nu era doar paznicul căminului, el era, de asemenea, protectorul turmelor dar şi companionul omului în lupta cu prada (vânat) feroce. Primele informaţii asupra acestei rase au fost cunoscute încă din 1210.

Citește tot articolul
Rase

Setterul Englez – abilitatea vânătorului britanic (V)

Alături de displazia de şold şi criptorhidie, des întâlnită este tumoarea mamară. Tumoarea mamară poate fi detectată numai prin biopsie şi este foarte frecventă mai ales o dată cu îmbătrânirea animalului. Veterinarii recomandă să se sterilizeze femelele despre care se ştie că nu vor fi folosite la reproducţie. Această măsură scade semnificativ apariţia acestei boli.

Citește tot articolul
Rase

Setterul Englez – abilitatea vânătorului britanic (III)

Este important să ai personalitate de la început şi să-i demonstrezi că tu conduci. Altfel el va avea un avantaj şi tu te vei lupta cu problemele. Din toţi câinii de vânătoare, Setterul Englez este probabil cel mai potrivit pentru familiile cu copii. Iubesc să fie în jurul oamenilor şi în special al copiilor. Totuşi, posesorii trebuie să fie conştienţi că un câine nu este o jucărie şi copiii ar trebui învăţaţi să-l respecte.

Citește tot articolul
Sanatate

Câinele meu are paraziți! (III)

Păduchii malofagi sunt paraziţi externi care se hrănesc cu fire de păr şi cu resturi celulare la nivelul pielii. Nu sunt foarte nocivi în sine ci mai mult prin starea de disconfort pe care reuşesc să o creeze animalului. Infestaţiile masive sunt caracteristice puilor şi câinilor cu o stare de întreţinere precară, la câinii sănătoşi şi îngrijiţi fiind foarte rar văzuţi.

Citește tot articolul
Sanatate

Câinele meu are paraziți! (I)

Cei mai importanți paraziți externi la câine sunt puricii. Există trei specii: Ctenocephalides canis, Ctenocephalides felis și Pulex iritans ele parazitând concomitent în același areal sau pe același individ. Problemele clinice datorate acestora sunt uneori deosebit de grave cu un impact foarte puternic asupra stării generale de sănătate a cățelului.

Citește tot articolul